2011.08.26. 15:11 alec63

Augusztus. Bormustra Egerben. A hagyományos Dobó-téri helyszín, tömeg, fogalmatlan túristák hada, nem volt egy nagy élmény, a Bolyki prosecco-ja azért nagyon ott van, valami QQRIQ a neve, ha jól emlékszem. Azért is jó, ha állandóan borfesztiválokra, kóstolókra, pincékbe látogat az ember,  - a boriváson kívül -, mert egy idő után már megismernek a borászok, és pl.  Demeter Csaba ingyen ad borászati tanácsokat almasavbontás témában, egy borász szaküzletben sorban állás közben:). Igen, döntés született, mármint a a palackozzunk ne palackozzunk kérdésben: palackozunk. Vettem  egy újabb használt barrique hordót Bolykitól, és ha már ugye ott vagyok, kóstoltattam vele egy kis mintát. Nem tudom, hogy udvarias akart e lenni, de nem mondott rosszakat a borról, azt mondta, ebből az évjáratból nem nagyon lehet ettől jobbat kihozni (mármint első borként), és hogy várhatóan ez már nem lesz jobb, hiába érlelnénk tovább hordóban. Akkor hát nosza, palackozzunk. Első lépésként transzportáltuk a bort a pincéből (ahol se víz se villany) a garázsba, az 'új' hordóba. Tavaly ősszel a fő erjedéssel együtt szerettem volna letudni az almasavbontást, be is oltottam starter bacikkal, de nem voltam biztos benne, hogy tényleg lement e, több ként tettem bele mint kellett volna, és elég hideg is volt. Ezért most labor, és tényleg, maradt almasav, újabb beoltás, kevergetés. A kén szerencsére lement 15-17 -re,  és a melegre sem lehet panasz (30 fok), el is indult a bomlás. Raktam a hordóra kotyogót, lehet hogy nem kellett volna, ez nem olyan intenzív forrás, mint az alkoholos, igazából csak azt tapasztalom, hogy ha ráütök a hordó oldalára és az akonához teszem a fülem, akkor hallani, hogy pezseg. Nem tudom, hogy ennek ilyennek kell e lenni, majd kiderül.  Szóval most almasavas erjedés, nem tudom meddig tart, szeptember első felében mindenképpen palackozni kellene, mert utána már készülődni kell a szüretre. Mindenesetre van már palackfertőtlenitő sprickoló, üvegcsöpögtető, már csak töltőfej kellene, meg pár száz palack, meg dugók (dugózó már van! karácsonyi ajándék, írok is a Jézuskának, hogy idén egy zúzó-bogyózót szeretnék:).

Szólj hozzá!

Címkék: demeter bormustra almasavbontás bolyki

A bejegyzés trackback címe:

https://flsbor.blog.hu/api/trackback/id/tr483182120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása