2012.09.10. 15:03 alec63

 Azt mondják a borászok hogy ez egy jó évjárat lesz (volt/van), de azért lapátolják a borkősavat az erjesztőkádakba szorgalmasan. Szerintem azért nem olyan jó ez az évjárat, nem hiszem hogy  hosszan érlelhető, hosszan tartható borokat lehet  csinálni 2012-ben. Ezért ebben az évben csak egy hordót töltök meg borral. Helyzetjelentés a noname borászat háza tájáról (vagy kis tályáról:):  szeptember 8-án megvolt a portugieser szüret,  a (kézzel!) bogyózott  cefre kb. 100 liternyi, 18,5 körüli cukor, beoltva fajélesztővel, remélem már azóta erjed szorgalmasan. Savat még nem tudtam mérni, pont elfogyott a savméréshez szükséges cucc, legalább nem idegesítettem fel magamat. A kékfrankos szépen érik, már 18,5 - 19 cukorfok körül jár, szüret várhatóan szept. 21-22. környékén , jóval hamarabb mint 2011-ben. (Ha belegondolok, hogy a 90-es években volt egy év, nem emlékszem már pontosan melyik, amikor novemberben volt a szüret.....) Az addigra remélhetőleg kierjedt  portugiesert fogom kiegészíteni, hogy tele legyen a hordó. Új használt hordó , a szokásos Bolyki-féle használt barrique. Szóval háromra emelkedett a hordóim száma. Ezt most szeretném felújíttatni egy ismerős kádárral (ha lesz rá ideje). Rozét is szerettem volna csinálni, de nem tudom, hogy ilyen savakkal érdemes e egyáltalán. Jövő hétvégén savmérés.

A 2011 -es borok még hordóban,  nagyon szépen fejlődnek, kicsit talán gyorsabban is a kelleténél. Az egyik hordót - valószínűleg a tiszta kékfrankost  -  még az ősszel lepalackozom, ha lement a szüreti munka. Készül a nagyobb átmérőjű szűrőhenger, ha nem is 200 mm-es csőből, csak 160-asból.

Szólj hozzá!

Címkék: szüret portugieser rozé cukorfok próbaszüret szűrőhenger

A bejegyzés trackback címe:

https://flsbor.blog.hu/api/trackback/id/tr264766485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása