2012.09.25. 12:04 alec63

Túl vagyunk a 2012 -es szüreten is, jobb lett mint vártam, a mennyiség és a minőség is. Kiderült, hogy a kékfrankos jobban meg tudta őrizni a savait, 6 g/l -t mértem, ami azért még nem olyan rossz. Cukortartalom 20 fölött, olyan 13-as alkohol lesz belőle, ha kierjed rendesen.  Kicsit kísérletezem az erjesztéssel, három kádban erjed a kb. 450 kilónyi szőlő. Az egyikben a terméskorlátozás nélküli tőkékről szedett, fajélesztővel beoltott (a szokás hidegtűrő Uwaferm), a másodikban a terméskorlátozott, ez is fajélesztős, a harmadikban terméskorlátozott, élesztős beoltás nélküli. Kíváncsi leszek, hogy ez utóbbi kierjed e rendesen. A másik cél  a glicerintartalom vizsgálata a három különböző mintában. Elvileg a vadélesztős,  terméskorlátozott kádban kellene a legtöbbnek képződni. Majd kiderül. Az egyik kádból leszivattyúztam még egy éjszaka héjon tartás után egy üvegballonnyi (34 l)  mustot, siller lesz belőle, ha az égiek is úgy akarják, tavaly nem volt hajlandó szárazra kierjedni, remélem idén több szerencsém lesz vele.

A portugiesert kipréseltem a hétvégén (szept. 22), igaz még nem forrt ki teljesen, de majd befejezi. Három üvegballonban várja a házasítást, összesen  80 liter lett. Kotyogóval pötyögnek még kicsit, de már iható a bor,   szénsav nem érezhető, szép gyümölcsös illat igen. Lehet, hogy lepalackozok valamennyit belőle a télen. A hordófelújítást csak novemberre vállalná a kádár, úgyhogy nekifogtam  rendbe rakni. Kívül már készen van, lecsiszolva, abroncs lefestve, belső takarítás majd legközelebb. Szép munka lesz, tele van borkővel. 

Szólj hozzá!

Címkék: kékfrankos szüret portugieser préselés cukorfok

A bejegyzés trackback címe:

https://flsbor.blog.hu/api/trackback/id/tr594801556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása