2011.11.21. 15:39 alec63

Jó munkához idő kell, tudjuk, meg a lassúhoz is.  Ez most azt jelenti, hogy még mindig nincs hordóban minden aminek ott kellene lennie. A legfontosabb azért már rendben van, a házasítás hordót sikerült feltöltenem kékfrankossal, már a hordóban volt egy kis utóerjedés is, de most már ez legalább rendben pihenhet, már ha a  hetenkénti finomseprő  felkavarást pihenésnek lehet nevezni.

 

Közben persze már a  kettes számú erjesztőkád is felszámolásra került, temérdek újítást alkalmazva a tavalyi évhez képest. Először is egy borszivattyúval bővült a borászati eszközpark, csak egy kis Rover-20-as, de nagy segítség. Másik a házilagos készítésű szűrőhenger. Az történt, hogy sajnáltam kiadni 9000 forintot egy elég gagyinak kinéző műanyag szűrőhengerért, gondoltam inkább csinálok egyet. Tudjuk jól, minden háztartásban akad egy méteres lefolyócső végdugóval, és már csak kellő elszántság kell, hogy az ember nekiálljon ezernyi kis lyukat fúrni bele, és elviselje élete párjától a szemrehányó megjegyzéseket a lakásban mindenhol fellelhető apró narancssárga kukacokra hajazó biszbaszok miatt. De a gyakorlatban aztán kiderült, hogy nem volt hiábavaló a temérdek megpróbáltatás, az erjesztőkádból pillanatok alatt sikerült kiszivattyúzni a  lé java részét.

Persze azért nem tökéletes a dolog, mert kiderült, hogy a 115-ös cső kicsi, kezdetben még folyamatosan pótlódik a folyadék a hengeren belül, de ahogy fogy a lé, úgy egyre többször kellett kikapcsolni pár másodpercre a szivattyút, hogy a henger újra tudjon  töltődni. Mondjuk hogy ez volt a prototípus, jövőre csinálok egy másik hengert, 200-as csőből, egyből négyszeres kapacitással. Igaz kicsit slendrián a háztartásom, mert ilyen cső éppen nincsen benne, de kb. 2500 ft anyagköltséggel megúszható a dolog.

A fenti innovatív megoldásoknak köszönhetően a másik hordó is felkerült a pincébe, ebben tiszta kékfrankos lesz. Sajnos még nincs tele, olyan 20 liternyi hiányzik, amit pótolok majd hamarost, egyrészt a még ülepítés alatt lévő  üvegballonból, ill.  a tavalyi borból, ha az előbbi kevésnek bizonyulna.

A rozém 9 hét alatt még mindig nem erjedt ki, a legutóbbi kóstoláskor is legfeljebb félszáraznak  tűnt, úgyhogy tovább erjed, remélem a Karácsonyi céldátumot tudja tartani.

Addig marad a '10-es kékfrankos, ami nem is lett olyan nagyon rossz, egész jó palackbukét szedett össze pár hónap alatt.

Todo list: a kékfrankos hordó feltöltése, a küvé és a kékfrankos laborvizsgálata (maradékcukor, alkohol, extrakt, almasav), aztán türelmesnek lenni úgy másfél évig (nehéz lesz).

 

Szólj hozzá!

Címkék: kékfrankos rozé házasítás szűrőhenger

A bejegyzés trackback címe:

https://flsbor.blog.hu/api/trackback/id/tr703401192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása