2011.11.03. 16:10 alec63

Azt hittem, hogy november elejére azért már kierjed minden aminek ki kell, és hordóban, palackban várja az új évet, de hát tudjuk, ember tervez....  Vannak azért részeredmények; a portugieser szépen kierjedt 3 hét alatt, és préselés után kiderült, hogy kicsit több lehetett 50 kilónál, mert a kipréselt lé kb. 45 liter lett.  A merlot is ki lett préselve, igaz még nem erjedt ki szárazra, 5,1 -es cukra volt még, majd kipötyögi. A merlot és a portugieser összesen 120 liter lett és már egy 225-ös hordóban pihen, várja hogy kiegészítsem a hordót kékfrankossal.  Együtt fog érni a három fajta, nem tudom mi sül ki belőle. Az arányok: P - 20% M - 33 % Kf - 47 %. Kóstoltam már hasonló küvét, az egész jó volt. A két erjesztőkád kékfrankosból még csak az egyiket sikerült kipréselni, még ülepszik egy hordóban. Hétvégén remélem sikerül kipréselni a másik kádat is. Elég nehezen ment az erjedés most, pedig hidegtűrő élesztőt kaptak, igaz, több volt a cukor mint tavaly és az alkoholtöbblet és a hideg lassíthatta az erjedést. Valamelyik 'testvérblogon' olvastam cefrébe merített akváriumi melegítőről, lehet hogy jövőre kipróbálom. A rozé még mindig erjed, már 5. hete, pedig benn van a házban, állandó 15 fok körüli hőmérsékleten, remélem karácsonyig azért befejezi.

 

Szólj hozzá!

Címkék: merlot kékfrankos portugieser rozé házasítás

A bejegyzés trackback címe:

https://flsbor.blog.hu/api/trackback/id/tr453350844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása